Sinterklaas

Sinterklaas, een unieke traditie op 5 december waarbij Sinterklaas zijn verjaardag viert. 
Voor kinderen een leuke avond met kadootjes. Sinterklaasavond wordt in veel gezinnen op zaterdagavond of in het weekend gevierd. Een gezellige avond met de hele familie met geschenken voor jong en oud.

Het Sinterklaasfeest is al een eeuwenoude traditie en wordt in meerdere landen gevierd. Dit samen met tal van Sinterklaasliedjes als “daar wordt aan de deur geklopt”, “Sinterklaas kom maar binnen” , “zie ginds komt de stoomboot” en vele andere.

Ook populair is de Sinterklaas kleurplaat. In tal van winkels is er een kleurwedstrijd. 

Er wordt van uit gegaan dat de leraar Jan Schenkman (1806-1863) de eerste schrijver/verteller was die Sinterklaas uit Spanje liet komen. In zijn ogen was Sinterklaas de “Bisschop van Spanje”. Meester Schenkman schreef ook als eerste over de knecht die later Zwarte Piet zou gaan heten, en de stoomboot waarmee hij naar Nederland kwam. Ook heden ten dage nog komt Sinterklaas tijdens de intocht meestal per boot aan. Schenkman gebruikte in zijn prentenboekje Sint Nikolaas en zijn knecht uit circa 1850 de zeer bekend geworden beginregels Zie, ginds komt de stoomboot / Uit Spanje weer aan!.  Het boekje dat Schenkmans schreef was in trek, en de afbeeldingen zorgden er ook voor dat de entourage en het uiterlijk rond Sinterklaas − een statige oude man met witte baard en haren, rode mijter en mantel − in de navolgende decennia als het enige echte werd aangenomen.

In de steden werd Sinterklaas meer en meer een feest met een avond vol suprises, kadootjes al dan niet aan de hand van een geschenkenlijst gekocht en vaak voorzien van Sinterklaas gedichten voor de ontvanger. Het platteland volgde al gauw. De vercommercialisering won gauw terrein en rond 5 december zijn veel winkels in de ‘feeststemming’. Kinderen worden geconfronteerd met “als je niet luistert….” dan geen kadootje. Bij de jongens stonden jarenlang Lego, Hot wheels en Matchbox hoog op de verlanglijstjes, evenals vrachtwagens en racebanen. Er wordt dan heel wat afgeknutseld voor het maken van surprises. Pepernoten en Sinterklaas kapoentje horen daar ook bij.

Op Televisie scoort het programma Sinterklaasjournaal hoog met vele kijkers die enkele weken in spanning zitten rondom het Sinterklaasverhaal. 

Bekende Nederlandse sinterklaasprogramma’s zijn sinds eind 20e eeuw het Sinterklaasjournaal en De Club van Sinterklaas. Het Sinterklaasjournaal, op televisie sinds 2001, is een soort kinderjournaal waarin allerhande zogenaamd plaatsgevonden gebeurtenissen omtrent Sinterklaas worden uitgezonden. Natuurlijk ook nieuws en niet te vergeten de weersvoorspelling voor 5 december, de dag dat Sinterklaas met zijn paard emerigo over de daken rijdt en de kadootjes in de schoorsteen doet.  De Club van Sinterklaas was sinds 1999 een dagelijkse soapserie rondom Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten.  Nog ieder jaar komt er een film van De Club van Sinterklaas uit in de bioscoop.