Matchbox

Matchbox is een opgericht in Engeland als speelgoedauto- en miniatuurautomerk en maakt nu onderdeel uit van de Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel, die tevens ook eigenaar is van Hot Wheels.

Matchbox is uitgegroeid tot een toonaangevende fabrikant geworden voor speelgoedautootjes. Dat is wel bijzonder, want aanvankelijk was Matchbox niet meer dan een reclamenaam voor producten van Lesney. De auto’s pasten in een doosje dat zo groot was als een lucifersdoosje (in het Engels: matchbox). Op de bodemplaat van de autootjes stond “Matchbox by Lesney”. De naam Lesney was afkomstig van de voornamen van de twee oprichters, Leslie Smith en Rodney Smith (ze waren geen familie).

Lesney startte vlak na de Tweede Wereldoorlog met het maken van speelgoed. Begin jaren 50 volgde een speelgoedautootje, de start van een hele reeks. Bij 75 van deze modellen , besloot Matchbox niet steeds nieuwe nummers toe te voegen, maar ging modellen te vervangen door nieuwe met het oude nummer, hiermee ontstond de de naam 1-75-serie.

Een uitzondering hierop zijn vier modellen die speciaal gemaakt zijn voor Australië. Dit zijn de gezochte modellen 76, 77, 78 en 79 in de zogenaamde MB75 Superfast Range.

De series tot 1969/70 zijn de regular wheel-modellen met de standaard wieltjes. Vanaf 1969 ging Lesney over op de  Superfast-wielen, om zo de concurrentie aan te gaan met Mattel, dat  in de VS de Hot Wheels uitbracht. De Superfast wieltjes zorgen ervoor dat de modellen lichter en sneller reden.

In 1982 ging Lesney failliet en werd de merknaam Matchbox overgenomen door Universal Matchbox Group Ltd, een fabrikant uit Hongkong. Enkele jaren later kocht Universal Matchbox ook het merk Dinky op. Begin jaren 90 kocht het Amerikaanse Tyco Toys Inc  Universal Matchbox. Tyco op haar beurt werd later opgekocht door Mattel. Zo was Mattel eigenaar van zowel Hot wheels als Matchbox.