Mini GT 
#377

Lancia Delta HF Integrale Lancia Delta HF integrale
1992 evoluzion
Rally 1000 lakes winner #3
1/64

€13,00

De Lancia Delta HF Integrale is een sportieve versie van de Lancia Delta, expliciet ontworpen om deel te nemen aan het Wereldkampioenschap Rally, een kampioenschap waaraan het van 1988 tot 1993 deelnam en 5 constructeurswereldtitels en 35 overwinningen behaalde.

D Lancia Delta werd in oktober 1987 gepresenteerd met het uitdrukkelijke doel om vanaf het seizoen 1988 deel te nemen aan het Wereldkampioenschap Rally. De auto was een directe evolutie van de Delta HF 4WD, een model dat met succes had deelgenomen aan de editie van 1987 die de merken en dirigententitels monopoliseerde, de laatste met Juha Kankkunen.

Na het herhalen van beide wereldtitels in 1988, werd de Delta HF Integrale “8v” – zoals hij achteraf onofficieel zal worden geïdentificeerd – het volgende jaar verder verbeterd dankzij de introductie van de nieuwe motor met 4 kleppen per cilinderverdeling: nu officieel Delta HF Integrale 16v genoemd, maakte hij zijn debuut aan het einde van het kampioenschap van 1989, tijdens de Rally van Sanremo, waar hij dankzij uittredend wereldkampioen Miki Biasion een memorabele overwinning boekte na een buitengewone comeback op Alex Fiorio en Carlos Sainz. De auto bleef de volgende twee jaar herhaaldelijk successen behalen.

Een paar weken na de succesvolle afsluiting van het seizoen 1991 op de Engelse gravelwegen van de RAC Rally, kondigde Lancia op 18 december aan te stoppen met racen, ondanks een verdere Delta-gebaseerde update die al klaar was. Voor 1992 werd besloten om het beheer van al het materiaal van de officiële race-afdeling over te dragen aan Martini Racing, dat van historische sponsor een echt team werd dankzij de technische ondersteuning van de Jolly Club, het belangrijkste Lancia-satellietteam van die tijd en al enkele jaren in een semi-officiële hoedanigheid aanwezig in rally’s.

 

 

[contact-form-7 id=”15166″ title=”Model gezien”]