Hot wheels

Hot Wheels, vaak ten onrechte geschreven als Hotwheels, is een Amerikaanse modelautofabrikant. Hot Wheels maakt deel uit van de Mattel Group. Gelanceerd in 1968, met 12 modellen, heeft het merk inmiddels vele tienduizenden modellen uitgebracht. De omzet in 1969 was tien keer hoger dan verwacht. Het assortiment wordt uitgebreid tot 40 modellen. De productie verhuisde al in 1972 naar goedkopere landen. Hot Wheels is de belangrijkste concurrent van Matchbox en elk speelgoedautomerk moet reageren. Matchbox reageerde met de ‘Superfast’-reeks, en zelfs Efsi in Nederland introduceerde zogenaamde ‘fast wheel’-types om de wielen te vervangen. Hot Wheels probeerde het in de jaren 80 in Frankrijk. Dit is echter niet gelukt. De kwaliteit is vaak bedroevend laag. Hot Wheels nam de corgi eind jaren 80 over en de corgi-modellen zijn vandaag de dag nog steeds te vinden in de collectie.

Hot Wheels heeft de afgelopen jaren ook andere markten betreden, mede dankzij hun Ferrari-licentie. Moederbedrijf Mattel is eigenaar van rivaal Matchbox, en zijn strategie is dat Matchboxes beter zijn voor kinderen en Hot Wheels beter is voor oudere kinderen (en verzamelaars). Eind 2005 lijken ze ook richting modelauto’s te willen gaan en weg van speelgoedauto’s door de eerste versie gefaseerd uit te brengen. Als gevolg hiervan werd de eerste editie in 2006, “First Edition”, uitgebracht in 2005. Een van de duidelijkste tekenen die ze voor verzamelaars zullen maken, is een prototype van de B.A.T. Gemaakt door Bertone meer dan 30 jaar geleden.

Treasure Hunt.
Mattel begon in 1995 met de productie van deze modellijn. 12 modellen, verdeeld over 12 maanden, dus één model per maand, gelimiteerd tot 10.000 stuks per model. De auto’s werden onder de reguliere Hot Wheels verkocht in speelgoedwinkels en werden een ware hype. Voor Hot Wheels-verzamelaars is het zoeken naar schatten als het vinden van de Heilige Graal. Dit heeft ertoe geleid dat sommige winkelmedewerkers auto’s opzij hebben gezet voordat ze in de winkelrekken komen. Als gevolg hiervan besloot Mattel de productie op te voeren en stopte met het publiceren van productiecijfers. Dit systeem van 12 modellen onderscheidde zich van de andere door Spectral Flame Paint (ook gebruikt in de eerste Hot Wheels) en Realriders (rubberbanden) tot 2006, toen ze overstapten op een tweedelig systeem, regular en super Treasure hunt.

De Supers volgden het oorspronkelijke idee, inclusief rubberen banden, terwijl de Regulars eruitzagen als gewone Hot Wheels. Er wordt aangenomen dat de productie van Regulars veel hoger zijn, dus ze zijn minder waardevol. Het systeem is zwaar bekritiseerd door verzamelaars, maar Mattel houdt het twee jaar vol. Mattel presenteert ook Secret Hunter. Ze zijn verpakt als een normaal model met een normaal nummer, maar de auto heeft een TH-badge en verschillende wielen zoals een Honda S2000 141/247 uit 2012.