Automobilia

De geschiedenis van de modelautowinkels in Nederland begint omstreeks de jaren 80 van de vorige eeuw. Toen ontstonden er wat meer winkels. Jarenlang was het aanbod in ons Holland beperkt.

Modeltechniek in Apeldoorn was wel zo’n beetje de oudste en dateerde uit de jaren 70. Eigenaar Bob van Maaren verkocht voornamelijk modelauto’s aan de Markt 27 in Apeldoorn. Een ander adres was Intertoys den Uyl in Bussum met een grote wand modellen. Merkelenbach en Otten in Amsterdam. Daarnaast was er de befaamde modelautobeurs in Driebergen, georganiseerd door de Namac, de Nederlandse Algemene Miniatuurauto Club.

de winkel aan het Spaarne 10

Automobilia in Haarlem is sedert 1984 gevestigd geweest aan het Spaarne 10. Eigenaar René Boswinkel, die ook aan de wieg stond van het tijdschrift Modelauto, was al wat langer bezig met de import van o.a. kits van Franse auto’s en de winkel volgde. Het was jarenlang een van dè winkels in Nederland waar je kwam als modellenverzamelaar. In 2015 hield de winkel op met het bestaan en is online verder gegaan als Automonbilia Holland, gevestigd in Twello. Een paar jaar later stopte ook de online verkoop en is het bedrijf gesloten. 

In Rotterdam was Modelcars gevestigd. Peter Mulder zwaaide hier de scepter. Ook deze winkel aan de Bergselaan in Rotterdam is verdwenen. 

Cars & Books, later Autoland in Hilversum aan de Gijsbrecht van Amstelstraat is ook al jaren geleden gesloten.

In Doetinchem treffen we Traffic aan op Nieuwstad. Al sinds 1984 is Traffic Modelcars actief.

Een van de bekendste winkelstraten in Arnhem is de Steenstraat (ook op het Monoply bord) en daar vinden we de winkel van Wentink hobby. Treinen en modelauto’s is het aanbod al sinds 1955.

In het zuiden en dan wel in Sittard was Armand Modelcars gevestigd. Ook deze winkel is inmiddels verdwenen. Blijven we in het zuiden, maar dan in Brabant daar hebben we Toemen Modelbouw, JSN modelauto’s, de Modelautokampioen en GP world. Ook in het zuiden, maar dan richting de kust, in het Zeeuwse Goes wordt je verwelkomd bij Visser toys.

Gaan we naar het westen van het land dan belanden we in Purmerend. Tom’s Modelauto’s is er gevestigd. Ook was hier Modelplaza bekend, echter deze winkel is in 2022 gesloten. In Beverwijk treffen we nog Autopassion aan gerund door petrolhead Randall Lawson. In Alkmaar kijk je je ogen uit bij de Cadeau- & verzamelwinkel in de vrouwenstraat, opletten waar je loopt, de winkel staat bom en bom vol. In Zandvoort is de gemixte winkel van Pole Position gevestigd.

De andere kant op, in het land van Bartje, we zijn dan in Drente beland komen we terecht bij het Stuurwiel in Assen. 

Modelautofabrikanten kennen we ook in Nederland. 
Vroeger waren dat Lion Car van de familie van Leeuwen, nu overgenomen door Tekno, beide producenten van vrachtwagens. 
In het zuiden van het land werden de modellen van Best Box en Efsi geproduceerd. Ook Holland Oto komt uit het zuiden.
Eind jaren ’70 van de vorige eeuw start importeur Replicars met de verkoop van white metal kits onder eigen naam en zij startten later Neo Scale models op.
Replicars. Daarnaast zijn er nog een paar kleine fabrikanten van bouwkits.

(Dit overzicht is nog niet compleet, aanvullingen zijn welkom)